Kontakt telefon: (065) 933.600

Zanimljivosti

Kutija prve pomoći

korišćenje, sadržaj i rok upotrebe

Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH navedeno je da lice koje se zatekne ili naiđe na mjesto saobraćajne nezgode u kojoj ima povrijeđenih, dužno je da ukaže pomoć povrijeđenima u saobraćajnoj nezgodi.

Motorna vozila u obaveznoj opremi moraju imati kutiju prve pomoći i u slučaju povreda u saobraćajnoj nezgodi koristiti sredstva iz te kutije. Međutim, zakonskim normama u BiH nije utvrđen standard, odnosno precizno naveden sadržaj kutije prve pomoći za svaki automobil registrovan u BiH.

Članom 148. Pravilnika o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uslovima koje moraju ispunjavati i oprema u saobraćaju na putevima BiH samo je navedeno da motorna vozila, osim bicikla sa motorom, lakog motocikla, lakog tricikla i četvorocikla, motocikla, tricikla i četvorocikla, moraju imati jednu kutiju prve pomoći, a autobusi sa više od 25 sjedećih mjesta dvije kutije.

Dalje

Obavezna zimska oprema

u BiH, zemljama okruženja i EU

Auto-moto savez Republike Srpske podsjeća da u periodu od 15. novembra ove do 15. aprila sljedeće godine, bez obzira na vremenske uslove, sva motorna vozila u Republici Srpskoj i BiH moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uslovima kada je snijeg na putu ili kad pada kiša koja se ledi na kolovozu.

Zimski pneumatici na sva četiri točka obavezni za putnička i ostala motorna vozila koja nemaju više od osam sjedišta i čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone. Na vozilu se, dodaje, mogu nalaziti i gume sa ljetnim profilom i dubinom gazećeg sloja minimalno četiri milimetra, ali u priboru moraju biti odgovarajući lanci za montažu na pogonske točkove.

Obavezna je zimska guma koja na svom boku ima oznake MS, M+S ili M&S i znak snježne pahuljice, a čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje četiri milimetra. Kazna za neposjedovanje zimske opreme iznosi 40 maraka. Za motorna vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 tona i autobusi moraju imati zimske pneumatike na pogonskim točkovima, ili gume sa ljetnim profilom sa dubinom gazećeg sloja najmanje četiri milimetra i u priboru lanci, lopata i vreće pijeska od 25 do 50 kilograma.

Dalje

Sve o homologaciji u BiH

informacije, cijene, vozila...

Homologacija pojedinačnog tipa vozila sprovodi se za nova i polovna vozila, koja dobavljač pojedinačno uvozi radi prodaje ili za svoje potrebe.

Zahtjev za sprovođenje postupka homologacije pojedinačnog vozila, koji sadrži i tehničke podatke o vozilu, podnosi dobavljač (svako pravno i fizičko lice) organizaciji za obavljanje administrativnih posllova iz oblasti homologacije putem tehničkog servisa. Podnosilac uz zahtjev prilaže POTVRDU PROIZVOĐAČA – ovjeren dokaz proizvođača o usklađenosti opreme i dijelova sa propisanim uslovima.

POTVRDU PROIZVOĐAČA može izdati ovlašteni proizvođačev zastupnik u BiH, ako on postoji. Dokaz proizvođača može izdati i proizvođačev ovlašteni zastupnik u državi iz koje se uvozi vozilo. Umjesto POTVRDE PROIZVOĐAČA podnosilac zahtjeva može priložiti izjavu o usklađenosti, takozvani COC dookument, koji se izdaje za sva vozila za koja je sprovedena jedinstvena evropska homologacija tipa vozila.

Dalje

Savjeti i preporuke

brza vožnja, vezanje pojasa, obavezna oprema i drugo

Predstojeći godišnji odmori će za vozače iz Republike Srpske i BiH biti poseban test u zemljama Evropske unije (EU). Sada, kada su granice otvorene i kada su šengenske vize ukinute, mnogi će automobilom krenuti bar do Slovenije, Italije ili Mađarske. Međutim, čašica više izmjerena alko-testom tamo se papreno plaća, kao i brza vožnja.

Neophodno je, kada se sjedne za upravljač vozila znati mnogo toga, pa i to da kazne za saobraćajne prekršaje poput vožnje u alkoholisanom stanju ili prekoračenja brzine u nekim zemljama EU dostižu sumu pet do deset puta veću od prosječne plate u Republici Srpskoj.

Ako putuju kroz Austriju vozači treba da znaju da saobraćajna policija može na licu mjesta da im naplati kaznu, ali samo ako kazna nije veća od 36 evra. Ukoliko je veća, vozač mora da ostavi depozit policajcu, a preostali iznos da uplati u pošti ili banci. Kazna za prekoračenje brzine od 10 kilometara na čas u naseljenom mjestu je od 20 do 762 evra, a tačan iznos kazne zavisi od procjene policije koliko je takvim postupkom ugrožena bezbjednost u saobraćaju.

Dalje